Tuesday, October 20, 2009

Burasak - lagi sedap dari ketupat




Gambar apa tu?

Itulah 'burasak' makanan istimewa hari raya bagi mereka yang berbangsa Bugis. Sedap tau!. Bila dah makan burasak ni, saya memang dah tak pandang ketupat lagi.

Burasak ini rasanya macam nasi lemak yang telah dihimpit menjadi ala-ala nasi impit. Rasanya lemak-lemak dan enak dimakan dengan serunding kelapa, kuah kacang, rendang daging dan lain-lain.

Cara memasaknya ialah masak nasi lemak tapi jangan letak banyak sangat santan. Kemudian setelah masak, bungkus dalam daun pisang macam dalam gambar. Bentukkan leper bentuk empat segi panjang (macam dalam gambar juga). Kemudian bungkus lagi dalam daun pisang. Kesimpulannya perlu ada stok daun pisang yang banyak. Selepas itu kukus semula seperti kukus ketupat selama 4 -5 jam. Bila dah masak, boleh lah makan...mmmm...enak sekali.

4 comments:

  1. di belah2 pontian agk biasa jumpa benda ni... cuba masak brg sekeping dua... nk gak merasa

    ReplyDelete
  2. betul lah tu.. suami saya orang pontian. kalau tak kahwin dgn dia, mesti tak jumpa burasak ni..hehe

    ReplyDelete
  3. Hi Ann,

    Lama bercuti? Dah siap buah tangan terbaru?

    Nini

    ReplyDelete
  4. ye ke kak an.. teringin nak cuba.. nak buat tak reti..

    ReplyDelete